6 sfaturi utile – cand si cum schimbi instalatia sanitara din locuinta

Cateva dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii daca doresti inlocuirea instalatiei sanitare

Te-ai gandit sa-ti renovezi baia din apartament, dar ai vrea totodata sa schimbi si intreaga instalatie sanitara, ori locuinta e foarte veche si trebuie refacut totul? Contacteaza un specialist instalator sa-ti spuna ce e de facut. Daca este cazul sau nu sa schimbi toata instalatia sanitara din locuinta si care sunt pasii pe care trebuie sa-I urmezi.

Instalatia sanitara reuneste toate conductele si circuitele de apa, incalzire si canalizare dintr-o casa. Rolul acesteia este sa asigure functionalitate si confort sporit omului modern, fie el de la tara sau de la oras.

Daca instalatia sanitara este veche sau defectuos realizata, atunci disconfortul este deranjant, mai ales cand vorbim despre lipsa apei menajere.

In situatia in care apartamentul este construit pe timpul comunismului ori casa este mai veche de 30 de ani si nu s-a intervenit asupra instalatiei sanitare, este momentul pentru o schimbare.

De asemenea, daca te-ai trezit cu inundatii, intr-un bloc nou, din cauza instalatiei realizate necorespunzator, se impune verificarea intregului sistem de instalatii si totodata refacerea acesteia.

Care sunt pasii ce trebuie urmati la schimbarea unei instalatii sanitare? 6 sfaturi pretioase

 

1. Proiectarea

Proiectarea si alegerea componentelor unei instalatii potrivite este o treaba  ce tine de competenta unui specialist. De la achizitionarea materialelor potrivite, pana la schitarea si executia lucrarii, toate trebuie realizate cu ajutorul unui instalator autorizat cu experienta.

2. Bugetul

Bugetul de care dispui este foarte important in acest demers. El este cel care va dicta ce fel de materiale vei achizitiona si cum va arata lucrarea finala. E bine sa te documentezi inainte cat ar costa o astfel de lucrare si sa pui ceva bani  deoparte. Tarifele pentru proiectarea instalatiilor se calculeaza in functie de  suprafata desfasurata a cladirii. Tariful pe metrul patrat poate varia si este negociabil.

3. Materiale recomandate

Imediat dupa proiectarea si dimensionarea sistemului de instalatii sanitare trebuie alese tevile potrivite pentru fiecare circuit de apa, calda sau rece, de canalizare si caldura.

Acestea se aleg in functie de temperatura si presiunea apei care urmeaza sa se transporte prin ele. Sunt tevi atat pentru presiune, cat si tevi pentru scurgere.

Iata ce tipuri de tevi exista:

-Cele mai populare si utile tevi sunt cele din plastic, mai ales datorita pretului scazut, greutatii mici, flexibilitatii si rezistentei la coroziune. Insa, durata de viata a instalatiei realizata cu astfel de tevi este mai mica, in jur de 25 de ani.

-Tevile din pexal sunt printre cele mai moderne componente ale sistemelor sanitare rezidentiale. Acestea inlocuiesc cu succes avantajele tevilor din plastic sau metalice. Sunt tevi formate din trei straturi: interior din plastic, intermediar din metal ce asigura protectie impotriva dilatarilor termice si unul exterior din plastic.

Pexalul este potrivit, atat retelelor interne  de distributie a apei calde si reci, cat si pentru circuitele de incalzire sau incalzire in pardoseala. Are rezistenta crescuta la coroziune si agenti chimici, coeficient de dilatare redus, ofera pierderi mici de energie si o igiena la standarde inalte, comparatie cu teava de cupru.

-Tevile din polipropilena sunt utile in cazul instalatiilor de furnizare a apei menajere, calde sau reci. Polipropilena este un material sintetic, rezista la o temperatura de pana la 140 de grade Celsius si are o durata de viata de aproximativ 50 de ani. Ofera pierderi mici de presiune, non-toxice, nu permit acumularea depunerilor, reduc la minimum efectul de condensare si rezista la inghet.

– Tevile din cupru sunt considerate cele mai vechi componente ale sistemelor sanitare, insa chiar si asa au o multime de avantaje: ofera usurinta in modelare, se curbeaza usor, previn depunerile de calcar si au durata mare de viata. Popularitatea acestora este mai scazuta in randul proprietarilor de constructii rezidentiale si din cauza faptului ca au un pret de achizitie ridicat.

-Conductele din otel, laminate sau sudate sunt rigide, robuste si rezistente, avand o durata de viata de pana la 40 de ani.

-Tevile din fonta cu adaos de magneziu sunt cele mai rezistente. Sunt ideale pentru spatiile din subteran, sunt usor de modelat si montat si dureaza pana la 100 de ani.

4. Alegerea centralei

Alegerea tipului de centrala potrivit trebuie facuta tot cu ajutorul unui specialist. Temperatura de functionare difera de la o centrala la alta, iar ea trebuie aleasa in functie de spatiul care trebuie incalzit. Pentru o centrala cu combustibil solid si un sistem de incalzire cu radiatoare, este recomandata instalatia din cupru.

5. Dimensionarea sistemului sanitar

Acest lucru se face in functie de numarul de persoane  care locuieste in acea casa, de suprafata pe care se desfasoara el, de debitul de apa calda si rece din acea cladire, ce urmeaza sa fie transportat.

6. Pozitionarea instalatiei

Instalatia sanitara se poate monta la suprafata sau ingropat, in functie de dorinta  proprietarului. In functie de acest fapt, un instalator specializat va recomanda cel mai bun sistem de tevi, care sa reziste in timp. Inginerul va proiecta sistemul sanitar si in functie de indicatiile tehnice ale constructiei.

Alege siguranta. Apeleaza la profesionisti pentru sfaturi competente si lucrari garantate.

 

 

 

Share your thoughts