Ce motive ai sa instalezi panouri solare in gospodaria proprie

Top motive pentru instalarea panourilor solare in locuinte

Sistemul  inovativ de  incalzire cu ajutorul panourilor solare este unul ce asigura, atat prepararea apei calde, dar si un aport de energie suplimentar in procesul de incalzire a unei locuinte.

Specialistii spun ca, in ultima perioada, piata panourilor solare, sistemul complementar de incalzire la sistemul traditional, este in crestere in tara noastra. Acesta a luat amploare odata cu programele de subventionare lansate de autoritati.

In comparatie cu panourile fotovoltaice, care au rolul de a  produce energie electrica, panourile solare ajuta la incalzirea apei si cea a locuintei, asigurand 35-40% din caldura necesara unei locuinte pe perioada sezonului rece.

 

De ce sa alegi acest sistem suplimentar de incalzire pentru locuinta?

 

  • Reduce costurile de incalzire a apei calde

Daca optezi sa-ti implementezi o instalatie de incalzire cu panouri solare vei beneficia de costuri semnificativ reduse cu incalzirea apei menajere. Chiar daca amortizarea costurilor se va face intr-o perioada de cativa ani, investitia merita tot efortul.

Producatorii acestor sisteme ofera o garantie de functionare excelenta a panourilor solare de aproximativ 10 ani, timp in care cheltuielile cu incalzirea casei se reduc semnificativ. Mai ales ca, in ultima perioada, costurile cu energia conventional cresc non-stop.

Un instalator specializat in instalarea unor astfel de sisteme iti va spune toti pasii pe care trebuie sa-i faci in acest sens.

Instalatiile solare complexe, presurizate separate trebuie sa contina: un boiler solar, colector solar, automatizare cu grup de pompare si senzori de temperatura, furtun flexibil din inox cu izolatie elastomerica si antigel solar.

  • Sunt functionale atat vara, cat si iarna

In plin sezon cald sistemele solare functioneaza la capacitate maxima, asigurandu-ti necesarul zilnic de apa calda menajera in locuinta. De exemplu, vara, aportul de caldura oferit de soare este de 1200-1300 de wati pe metrul patrat- radiatie solara  intr-o zi cu cer senin.

In functie de temperatura de afara, pe timp de ploaie, cer innorat sau in plin sezon rece, scade proportional si cantitatea de energie termica produsa cu ajutorul panourilor solare.

Iarna sistemele cu panouri solare functioneaza la parametrii mai redusi decat in plin sezon cald, din cauza lipsei razelor solare. In lunile de iarna, din noiembrie pana in martie, media insolatiei solare este mai mica, ajungand la 1,74 de KWh pe metru patrat, intr-o zi cu cer senin. Iar un metru patrat de panou solar poate incalzi peste trei metri patrati de locuinta.

In plus, cu cat casa este mai bine izolata termic, cu atat panourile solare incalzesc mai bine o locuinta.

Un specialist in instalarea sistemelor cu incalzire solara recomanda, pe perioada iernii, cand sunt inregistrate frecvent temperaturi negative in tara noastra, utilizarea sistemelor cu circuit inchis glicol.  Au un randament mai bun in sezonul rece.

Singurul motiv care te poate da inapoi de la instalarea unor astfel de sisteme de generare a apei calde menajere si aport la caldura este pretul de achizitie.

Avand in vedere ca Guvernul subventioneaza prin programul Casa Verde, instalarea panourilor solare de producere a apei calde sau energiei termice cu sume de pana la 6.000 de lei, vei scapa de problema costurilor.

Un astfel de sistem cu bazine presurizate care functioneaza si iarna, pentru incalzirea apei menajere, poate costa pana la 8.000 de lei, in functie de dimensiune. In acest caz subventia va acoperi costurile aproape in totalitate.

In schimb, pentru instalarea sistemelor care ajuta la prepararea apei calde si la incalzirea locuintei preturile cresc vizibil, ajungand pana la 25.000 de lei pentru o locuinta mai mare.

Asadar, cu cat bazinele de colactare a apei sunt mai mari, cu cat casa este mai mare si se doreste atat functie de incalzire apa calda, cat si caldura, cu atat costurile cu instalarea acestor sisteme sunt mai mari.

Dar, in timp, cheltuielile cu incalzirea apei si caldura, pe timp de iarna, din propria locuinta vor fi semnificativ mai mici.

Per total, ai toate motivele in favoarea ta pentru instalarea unor astfel de sisteme solare, considerate ecologice.

Share your thoughts