Cum sa alegi centrala potrivita de apartament

3 recomandari importante despre alegerea unei centrale de apartament potrivite

O centrala de apartament, potrivita din toate punctele de vedere este esentiala in propria casa. Iti va asigura tot confortul de care ai nevoie. Daca alegi o centrala termica cu putere prea mica, ea nu va putea sa incalzeasca apartamentul la temperatura dorita sau sa produca destula apa calda menajera. In plus, avand in vedere ca piata din tara noastra abunda de modele de centrale termice, de la producatori diversi, lucrurile se pot complica mai mult.

In cazul in care doresti sa-ti instalezi o centrala termica noua, s-o inlocuiesti pe cea veche sau vrei pur si simplu sa stii cum o alegi pe cea mai potrivita pe viitor, dar nu ai nici cea mai mica informatie in acest sens, intreaba un specialist instalator.

El lucreaza zilnic cu astfel de instalatii, stie ce e nou pe piata si cum functioneaza aceste sisteme si iti poate oferi cele mai competente sfaturi in acest sens.

Si totusi , ramane intrebarea  cum alegem cea mai buna si eficienta centrala, in functie de spatiul pe care urmeaza sa-l incalzeasca?

Centralele termice de apartament se aleg in functie de:

  1. Agentul termic

Se va tine cont in primul rand de agentul termic pe baza caruia centrala poate functiona. In functie de optiunile zonei unde locuiesti, tipul combustibilului poate fi: gaz metan, gaz petrolier lichefiat, combustibil lichid, combustibi solid – lemne sau carbune ori pe baza de electricitate, ca sursa de energie termica.

Centralele termice pe gaz sunt cele mai utilizate in cazul apartamentelor de bloc. Gazul metan fiind cel mai utilizat si mai eficient combustibil.

  1. Puterea termica a centralei

Marimea termica a centralei sau puterea termica a acesteia este un alt criteriu important de care trebuie sa tii cont la achizitionare.

Puterea termica se masoara in kW. Cu cat este mai mare numarul de kW, cu atat mai multa apa calda menajera vei avea. Insa, nu trebuie sa cumperi chira cea mai mare centrala termica de pe piata, pentru  un apartament. Centrala termica trebuie sa fie achizitionata in functie de cat de mare este apartamentul, ce izolatie are acesta, de numarul de bai si de calorifere existente.

In general, pentru apartamentele de pana in 70 de mp, cu o baie si 10 calorifere, este potrivita o centrala termica de 24-30 kW. Pentru un apartament cu  trei sau patru camere, cu una sau doua bai si aproximativ 15 calorifere, sunt recomandate cele cu putere de 28-35 kW.

Exista centrale termice de: 24 kW, 28 kW, 30 kW, 35-37 Kw, 40-45 kW sau 60-65 kW.

  1. Modalitatea de evacuare a gazelor

In cazul centralelor termice cu combustibil, modul de evecuare al gazelor este prin tiraj natural sau tiraj fortat.

In cazul apartamentelor de bloc sunt recomandate centralele termice cu tiraj fortat. Avantajul, in acest caz, este acela ca nu mai depinzi de un cos deja construit sau pe care trebuie sa-l construiesti, evacuarea fiind posibila printr-o tubulatura concentrica orizontala.  De asemenea, este utila si evacuarea fortata tip ventuza, insa nu este la fel de des intalnita ca cea cu tiraj fortat.

Centralele termice se aleg si in functie de urmatoarele optiuni: conventionala sau condensare pentru centralele termice pe gaz, conventionala sau gazeificare pentru cele cu combustibil solid.

Dupa cumpararea acesteia trebuie tinut cont si de pozitionarea acesteia, intr-un loc cat mai aerisit, modul cum este ea utilizata si efectuarea service-ului anual. In acest fel vei prelungi viata centralei termice, functionand la parametrii normali iar confortul va fi garantat.

Sa gasesti cea mai potrivita centrala de apartament este un lucru important, caruia trebuie sa-i acorzi maxima importanta. Ca sa nu dai gres, cere sfatul unui specialist instalator autorizat ISCIR. El te poate ajuta cu cele mai bune sfaturi in alegerea acesteia, dar si cu inspectiile periodice si service in caz de avarii.

Share your thoughts